Tattaripiparkakut

Ohje:

1 dl fariinisokeria

1 dl tummaa siirappia

2 tl kanelia

½ tl neilikkaa

1/5 tl jauhettua maustepippuria

1 tl inkivääriä

1 tl pomeranssia

100 g voita

1 kananmuna

1 tl ruokasoodaa

4 dl tattarijauhoja

Pöydälle kaulintaan esim. perunajauhoja tai tattarijauhoja. Mausteiden määrät voi vaihdella oman maun mukaan.

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Nosta siirappiseos keittämisen jälkeen pois levyltä ja lisää joukkoon jääkaappikylmä voi. Anna voin sulaa joukkoon ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin ja lisää jauhot muutamassa erässä taikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. Laita valmis taikina kylmään maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Kun taikina on maustunut, ota sitä pala kerrallaan, vaivaa käsissä hieman pehmeämmäksi ja kaulitse jauhotetulla alustalla ohueksi. Ota muotilla piparkakkuja ja paista 200 asteessa noin 5-6 minuuttia.

SIEMENNÄKKÄRI

Tarvitset: mitä tahansa siemeniä ja rouheita yhteensä 4 dl, 1/2-1 tl laadukasta suolaa, 1/2 dl hyvää öljyä, 2 dl kiehuvaa vettä.

  1. kuivat aineet sekaisin kulhossa
  2. lisää sekaan kiehuva vesi
  3. lisää sekaan öljy ja anna turvota n.10-15 min
  4. levitä pellille leivinpaperin päälle
  5. paista 175 asteessa 40-60 min uunista riippuen
  6. jäähdytä ritilän päällä