RUNEBERGIN TORTUT

Taikina:

75 g gluteenittomia piparkakkuja

4 dl gluteenitonta vaaleaa valmista jauhoseosta tai omaa sekoitusta

2 1/2 dl mantelijauhetta

1 1/2 dl mantelirouhetta

4 tl kardemummaa

1 rkl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

250g maidonta margariinia

3 dl sokeria

2 dl vegaanista rahka- tai jogurttivalmistetta

2 dl omenamehua

Kostutus:

2 1/2 dl vettä

2 rkl sokeria

1 dl punssilikööriä, rommia tai sitruunanmehua

Koristelu:

tomusokeria ja vettä

tai valmista sokerikuorrutetta tuubissa.

Valmista vadelmahilloa tai

Vadelmahillo:

200g pakaste tai tuore vadelmaa

3 rkl Chia-siemen

1 rkl erytritoli tai muu makeutus

Laita vadelmat pieneen kattilaan. Sekoittele ja keitä seosta muutama minuutti ja lisää sekaan Chia-siemenet ja makeutus. Sekoita seos tasaiseksi ja anna olla levyllä muutama minuutti. Sekoita välillä. Kun seos on selvästi paksuuntunut ja tasainen, ota kattila levyltä ja anna jäähtyä kattilassa.

Vuokana voi käyttää oikeaa tornimaista torttuvuokaa, silikonivuokaa tai tehdä muffinsseja.

Ohje:Hienonna piparkakut tehosekoittimella tai kaulimella. Sekoita keskenään piparimurut, gluteeniton jauhoseos, mantelijauhe ja -rouhe, kardemumma, vaniljasokeri ja leivinjauhe.

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta, rahka tai jogurttivalmistetta ja omenamehua.

Lusikoi taikina voideltuihin ja mantelijauheella jauhotettuihin torttuvuokiin. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia. (muffinsseilla lyhyempi paistoaika).

Irrota tortut vuoista. Vuoan pohjaa vasten paistunut tasainen puoli tulee ylöspäin. Tasoita tarvittaessa torttujen alapinta veitsellä.

Kuumenna kattilassa vesi ja sokeri. Anna jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon likööri tai sitruunanmehu.

Pyöritä torttuja kostukkeessa joka puolelta.

Sekoita kuorrute tomusokerista ja vedestä. Pursota kuorrutteella rengas tortun päälle. Anna kuorrutteen kuivua ja täytä sitten keskiosa hillolla.

Tattaripiparkakut

Ohje:

1 dl fariinisokeria

1 dl tummaa siirappia

2 tl kanelia

½ tl neilikkaa

1/5 tl jauhettua maustepippuria

1 tl inkivääriä

1 tl pomeranssia

100 g voita

1 kananmuna

1 tl ruokasoodaa

4 dl tattarijauhoja

Pöydälle kaulintaan esim. perunajauhoja tai tattarijauhoja. Mausteiden määrät voi vaihdella oman maun mukaan.

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Nosta siirappiseos keittämisen jälkeen pois levyltä ja lisää joukkoon jääkaappikylmä voi. Anna voin sulaa joukkoon ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin ja lisää jauhot muutamassa erässä taikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. Laita valmis taikina kylmään maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Kun taikina on maustunut, ota sitä pala kerrallaan, vaivaa käsissä hieman pehmeämmäksi ja kaulitse jauhotetulla alustalla ohueksi. Ota muotilla piparkakkuja ja paista 200 asteessa noin 5-6 minuuttia.

SIEMENNÄKKÄRI

Tarvitset: mitä tahansa siemeniä ja rouheita yhteensä 4 dl, 1/2-1 tl laadukasta suolaa, 1/2 dl hyvää öljyä, 2 dl kiehuvaa vettä.

  1. kuivat aineet sekaisin kulhossa
  2. lisää sekaan kiehuva vesi
  3. lisää sekaan öljy ja anna turvota n.10-15 min
  4. levitä pellille leivinpaperin päälle
  5. paista 175 asteessa 40-60 min uunista riippuen
  6. jäähdytä ritilän päällä